top of page

Huh? Wa!?

Da kan toch nie?

Groep 7-8

 

Met groep 7-8 duiken we in de pruikentijd. Hoe zou het voelen om een persoon in dit schilderij te zijn?
 

Hoe zou het zijn om een schilderij tot leven te wekken? En hoe zou het moment net nadat schilderij is gemaakt eruit hebben gezien?

Er mag van alles gebeuren, als we er maar om kunnen lachen!

 

 1. De Kunst Kijk en Meedenkles 
  Samen gaan jullie naar verschillende schilderijen kijken. Wat is er allemaal te zien? Wat zou er aan de gebeurtenis op het schilderij vooraf gegaan zijn? Of wat gebeurt er hier na? Wie heeft daar een (grappig) beeld bij?

   

 2. Atelierles 
  In de Atelierles gaan jullie in groepjes van 3 leerlingen of van 4 leerlingen een schilderij nabootsen. Er zit een diashow van voorbeelden hieronder. Jullie kunnen daar een keuze uitmaken of je zoekt zelf een voorbeeld uit de pruikentijd. Je gaat met je groep beslissen welke grap je wilt uithalen bij je schilderij. Je leerkracht beslist of je grap toelaatbaar is. 

Kunst Kijk en Meedenk Les

Kunstkijk en meedenkles 3-4

Gesprek met je leerlingen

In de pruikentijd droegen de deftige mensen een pruik en zowel mannen als vrouwen droegen hakken. Op het eerste schilderij zie je Lodewijk de 14de van Frankrijk. Hij leefde van 1638-1715 en wordt ook wel de Zonnekoning genoemd. Onder zijn heerschappij wordt het grote paleis Versailles gebouwd.  

Op het rechtse schilderij zie je Madame de Pompadour, zij is de maîtresse van  koning Lodewijk de 15de. Zeven portretten van personen van mensen tegen een vrij donkere achtergrond. Het licht valt op de gezichten. Bij Lodewijk de 14de valt het licht op zijn gezicht maar zeker ook op zijn mantel van hermelijn. 

 • Wat voor een type mensen zijn er op de schilderijen te zien?

 • Zijn deze mensen arm of rijk en waarom?

 • Hebben ze macht? Of zijn ze slim? En waaraan kan je dat zien?

 • Wat zou er aan de gebeurtenis op het schilderij vooraf gegaan kunnen zijn?

 • Of wat gebeurt er na het moment dat ze geschilderd zijn?

 • Wie heeft daar een (grappig) beeld bij?

Atelierles

Atelierles

In de Atelierles gaan jullie in groepjes van 3 leerlingen of van 4 leerlingen een schilderij nabootsen. Jullie kunnen een schilderij uit de voorbeelden boven kiezen of een ander schilderij uit de Pruikentijd zoeken. Kies een moment van voor of na dat het schilderij is geschilderd, beeld het uit in een levend schilderij of een stop-motion film. (De docent bepaalt of jullie grap in het schilderij passend is).

Tableaux-Vivant-logo-one-colour.png
bottom of page